ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την 31.12.2015 λήγει η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Δικταίου. Συνεπώς, η προσεχής Ετήσια Γενική Συνέλευση που κατά το καταστατικό γίνεται τον μήνα Νοέμβριο, θα είναι εκλογο-απολογιστική. Υπενθυμίζεται πως το Δ.Σ. αποτελείται από 7 τακτικά και 4 αναπληρωματικά μέλη, ενώ η Ε.Ε. από 3 τακτικά και 2 αναπληρωματικά.

Για φέτος η Γενική Συνέλευση, έχει προσδιοριστεί για τη Κυριακή 22 Νοεμβρίου 11.00 π.μ και επί μη απαρτίας, την επόμενη Κυριακή 29 Νοεμβρίου 11.00 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου, Αγίου Κωνσταντίνου 39. 
Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον 2 μέρες πριν τις εκλογές. Η υποβολή υποψηφιότητας γίνεται απευθείας από τον ενδιαφερόμενο ή με πρόταση 3 τουλάχιστον από τα ταμειακώς εντάξει μέλη.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι αν κάποιο μέλος αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να παραστεί στη Γενική Συνέλευση, μπορεί με εξουσιοδότηση, να εκπροσωπηθεί από άλλο ταμειακά εντάξει μέλος, τόσο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία, όσο και για την υποβολή υποψηφιότητας.    
Παρόλο που με το νέο καταστατικό δεν είναι απαραίτητη η εκπροσώπηση του κάθε χωριού, ευκταίο η συμμετοχή να είναι κατά το δυνατόν πιο ευρέως αντιπροσωπευτική.

(Σημ: Επειδή συνήθως κατά την πρώτη Κυριακή δεν σημειώνεται απαρτία, ενημερώνουμε ότι οι αρχαιρεσίες θα γίνουν την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, η δε αναφορά της Κυριακής 22 Νοεμβρίου γίνεται απλώς για τη τυπική νομική κάλυψη του καταστατικού και άρα δεν είναι απαραίτητη η προσέλευση σας την ημέρα εκείνη. 
Σας περιμένομε λοιπόν για μια μαζική συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση στις 11.00 π.μ. της Κυριακής 29 Νοεμβρίου, για τις εκλογές του Συλλόγου, ο οποίος, ιδίως τη σημερινή δύσκολη συγκυρία,  χρειάζεται τη στήριξη όλων μας.)

                                                       Για το Δ.Σ.         
                                        Η Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας
                                Δ. Δαμιανάκη-Ουρανού      Εμ. Βελεγράκης  

Επιστροφή στον Πολιτισμό

Επιστροφή στον Πολιτισμό

Ο Σύλλογος απανταχού Κρασανών και φίλων στο πλαίσιο των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί στο Κράσι με την επωνυμία «Πλατάνια» σας προσκαλεί την Τετάρτη 6 Αυγούστου και ώρα 08:00 μ.μ. στην εκδήλωση που διοργανώνει εις μνήμην του λόγιου Στυλιανού Λ. Αλεξίου.

 

Θέμα: «Επιστροφή στον πολιτισμό»

Ομιλητές:      Δαμιανάκη Χρύσα, ιστορικός τέχνης, καθηγήτρια Παν/μίου Salento

                           «Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας οροπεδίου Λασιθίου»

                     Ιεραπετριτάκη Γιούλη, ιστορικός – αρχαιολόγος

                           «Κράσι: προκλήσεις και προοπτικές μιας αειφόρου ανάπτυξης»

                     Καραβαλάκης Ιωάννης, ερευνητής κρητικής ιστορίας

                           «Ο πολιτισμός ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης»

                     Μανιωράκη – Ζωιδάκη Ελένη, δασκάλα, ποιήτρια, συγγραφέας

                           «Αναψηλαφώντας την πολιτιστική παράδοση του τόπου μας»

Εκδήλωση για το Δικταίο Άντρο

Εκδήλωση για το Δικταίο Άντρο

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΣΙΘΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΔΙΚΤΑΙΟΣ» στις 14 Μαΐου 2014

        Με μεγάλη συμμετοχή συμπατριωτών και λοιπών προσκεκλημένων έγινε στις 14 Μαΐου η εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για το ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ.  Με μεγάλο ενδιαφέρον όλοι που παραβρέθηκαν άκουσαν τους τρείς ομιλητές καθώς και τις διάφορες παρεμβάσεις που έγιναν και που ανέδειξαν το πρόβλημα για μια ακόμη φορά και έδειξε την αγωνία και ανυσυχία που διακατέχει όλους για την αδιαφορία και τον παραγκωνισμό που υφίσταται το ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ αλλά και το Οροπέδιο Λασιθίου γενικότερα.

Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Διευθυντής Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού Δρ. Αντώνης Βασιλάκης, η Διευθύντρια ΚΔ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κα Χρύσα Σοφιανού και ο Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού και πρώην πρόεδρος του «Δικταίου» Μάκης Κρασανάκης. Μετά την ευλογία του Αιδεσιμότατου κ. Ιωάννη Τραντά, την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η Πρόεδρος του «Δικταίου» Δέσποινα Δαμιανάκη-Ουρανού. Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού δημοσιεύεται στο τεύχος αυτό. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Κα Χρύσα Δαμιανάκη, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Ιταλικού Πανεπιστημίου του Salento, που οι προτάσεις και οι απόψεις της δημοσιεύτηκαν στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί συμπατριώτες, σημαντικοί υπηρεσιακοί και πνευματικοί παράγοντες όπως η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Παναγοπούλου, η Διευθύντρια Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Βιργινία Ματσέλη, ο Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού Θεοχάρης Προβατάκης, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Μανώλης Ανυφαντάκης και Μιχάλης Κασωτάκης, ο Στρατηγός Ιωάννης Αλεξάκης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης, οι πρόεδροι των Αθηναϊκών Συλλόγων, Ιεράπετρας Κα Τοιχοπούλου-Μαρκοπούλου, Πραισού, η Χρυσούλα Μαρκουλάκη Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Ηρακλειωτών ΚΝΩΣΟΣ, ο πρόεδρος του Καμπανείου Ιδρύματος Πέτρος Παπαδάκης, οι πρώην πρόεδροι του Δικταίου Λεωνίδας Κατερίνης, Σοφοκλής Τζιράκης, Χρυσή Σπανάκη, Μιχαήλ Λαδωμένος, Αντώνιος Τζομπανάκης, ο δ/νων σύμβουλος της FORTHNET Πάνος Παπαδόπουλος, ο Σοφοκλής Πιταροκοίλης Γεν. Δ/της της Solar Cells Hellas και μέλος της Δ.Ε. του Καμπανείου Ιδρύματος, ο πρόεδρος Συντακτών Κρητικού Τύπου Νίκος Δασκαλάκης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Γιαπιτζάκης από την εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ, η Φωφώ Ζουλάκη από τα ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΝΕΑ, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Κριαράκης, η εκπρόσωπος των Γιατρών του κόσμου Κα Σακελλαράκη και πολλοί άλλοι.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο αρχαιολόγος Δρ. Αντώνιος Βασιλάκης που αναφέρθηκε διεξοδικά στο ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ από αρχαιολογικής σκοπιάς, αναλύοντας με μεγάλη ευκρίνεια και με προβολή εικόνων τα του ΔΙΚΤΑΙΟΥ ΑΝΤΡΟΥ θεμελιώνοντας με αδιάσειστα στοιχεία την λατρευτική σημασία του σπηλαίου που σύμφωνα με την μυθολογία και τους αρχαίους συγγραφείς, γεννήθηκε ο Δίας. Στην ομιλία του αναφέρθηκε και σε προτάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Πολιτεία και λοιπούς Παράγοντες που τους αφορά το θέμα. Το πλήρες κείμενο της εισήγησής του δημοσιεύεται αυτούσια στο παρόν τεύχος. Στη συνέχεια έλαβε το λόγω η Κα Χρύσα Σοφιανού, Αρχαιολόγος και Έφορος της ΚΔ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και αναφέρθηκε εκτενέστατα στην θέση της Επίσημης Πολιτείας σχετικά με το ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ, την ενημέρωση που έχει σήμερα ο επισκέπτης, την πρόσβαση στον αρχαιολογικό αυτό χώρο, στους χώρους υγιεινής και ανάπαυλας των επισκεπτών, κάνοντας τις σχετικές προτάσεις. Το πλήρες κείμενο της εισήγησης της δημοσιεύεται αυτούσιο στο παρόν τεύχος. Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο συμπατριώτης μας Μάκης Κρασανάκης Δ/της του Υπουργείου Πολιτισμού που αναφέρθηκε εκτενέστατα στη συστηματική μεροληπτική συμπεριφορά ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων με σκοπό τη αλλοίωση  επιστημονικών δεδομένων για το ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ, όπως οι πινακίδες του Μουσείου Ηρακλείου και ο τρόπος έκθεσης των ευρημάτων και πλημμελούς προβολής του κορυφαίου λατρευτικού χώρου της προϊστορικής και πρώιμης Ιστορικής περιόδου, καθώς και για τις προσπάθειες που έκανε και κάνει ο ίδιος αλλά και ο Σύλλογος Λασιθιωτών Αττικής για την ανατροπή της σκόπιμης υποβάθμισης του ΔΙΚΤΑΙΟΥ ΑΝΤΡΟΥ για ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα άλλων περιοχών. Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Μάκη  Κρασανάκη δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού «ΤΟ ΛΑΣΙΘΙ».

Στο τέλος της εκδήλωσης τον λόγο πήραν μεταξύ των άλλων και ο Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού Θεοχάρης Προβατάκης εκφράζοντας την συμπαράσταση του και ταυτόχρονα την αγανάκτησή του για την επιχειρούμενη παραχάραξη της σημασίας του ΔΙΚΤΑΙΟΥ ΑΝΤΡΟΥ.  Σημαντική παρέμβαση στο τέλος έκανε και ο Πρόεδρος του Καμπανείου Ιδρύματος κ. Πέτρος Παπαδάκης, που επιβεβαίωσε ότι το Καμπάνειο Ίδρυμα θα σταθεί αρωγός στο έργο των τοπικών αρχών για την ανάδειξη του ΔΙΚΤΑΙΟΥ ΑΝΤΡΟΥ και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Οροπεδίου Λασιθίου.

Πέραν των διαφόρων προτάσεων των ομιλητών, αποφασίστηκε από όλους τους ομιλητές, την συντονίστρια της εκδήλωσης Κα Χρύσα Δαμιανάκη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Λασιθιωτών Αττικής Κα Δέσποινα Ουρανού-Δαμιανάκη και από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, να προταθεί στον Δήμο η διοργάνωση σύντομα ημερίδας με ευρύτερη, αν είναι δυνατόν επιστημονική συμμετοχή, σε μορφή συνεδρίου στο Οροπέδιο Λασιθίου, για την ανάληψη πρωτοβουλιών  για την σωστή προβολή και ανάπτυξη, όχι μόνο του ΔΙΚΤΑΙΟΥ ΑΝΤΡΟΥ αλλά και των υπολοίπων αρχαιολογικών χώρων που διαθέτει το Οροπέδιο Λασιθίου, καθώς και τη διενέργεια συστηματικών ανασκαφών που ποτέ δεν έγιναν συστηματικά στην περιοχή μας.

Στην εκδήλωση έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης ο Βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λασιθιώτικο Κάλεσμα» και εκλεγμένος Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λασίθι Τόπος να Ζεις»  του Μιχάλη Περισυνάκη. Τους ευχαριστούμε όλους και θεωρούμε δεδομένη τη δέσμευσή τους για στήριξη του θέματος του ΔΙΚΤΑΙΟΥ ΑΝΤΡΟΥ και της υποβάθμισης γενικά του Οροπεδίου Λασιθίου.

Τέλος ο Σύλλογος προσέφερε Λασιθιώτικο κέρασμα με ρακή και κεφαλοτύρι από το Λασίθι.

Η εκδήλωση έκλεισε με δείπνο που προσέφερε η Πρόεδρος και το Δ.Σ. του συλλόγου στους ομιλητές της εκδήλωσης σε κοντινή ταβέρνα, ευχαριστώντας τους για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

 

Χαιρετισμός της Προέδρου του ΔΙΚΤΑΙΟΥ Δέσποινας Δαμιανάκη-Ουρανού στην εκδήλωση για το ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ

Κυρίες & Κύριοι, Αγαπητοί Συμπατριώτες,

        Η σημερινή εκδήλωση του συλλόγου δεν πρέπει να προσλάβει περιστασιακό χαρακτήρα, με γνώμονα ότι «Αρχή Επιστήμης η των ονομάτων επίσκεψης».

        Η ιστορία του ΔΙΚΤΑΙΟΥ ΑΝΤΡΟΥ και το όνομα αυτού που αναδύονται από τα βάθη των αιώνων, σμίγει με τον μύθο και πιστοποιεί την ταυτότητα του. Με την εξακριβωμένη έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση, που δεν στηρίζεται στη επιλεκτική χρήση διαφόρων στοιχείων και στον αποκλεισμό άλλων, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας θα επιβεβαιώσουν τον επίλογο της μιας και μοναδικής επιλογής της Θεογονίας του Δικαίου Άντρου.

        Οι ομιλητές θα ανασύρουν από τα βάθη του, αρχαιολογικά ευρήματα που δεν είναι σιωπηρά αλλά αφοπλιστικά εύγλωττα στην εξιστόρηση αποδεικτικών στοιχείων και τεκμηρίων της ταυτότητας του όχι μόνο ως Θεογόνο αλλά ως το κύριο και πρώτιστο ιερό προϊστορικής  λατρείας του  νησιού μας. Ένας τόπος φυσικού κάλλους μ' αρχαιολογικό ενδιαφέρον με εισιτήριο από το 1976'

        Σε καμία περίπτωση ο Σύλλογος μας δεν επαίρεται ότι λύνονται με ημερίδες τα προβλήματα του τόπου. Χρειάζονται παρεμβάσεις και συνεργασία πολλών. Το Λασίθι είναι υποβαθμισμένο σε πολλούς τομείς. Οι αρχαιολογικοί του χώροι παραμένουν αιώνες χωρίς ενδιαφέρον Το ΚΡΌΝΙΟ, το Καρφί ο Άγιος Χαράλαμπος η Πλάτη, η Παπούρα, δέχονται αιώνες την αρχαιοκαπηλία. Το τουριστικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό χωρίς όμως υποδομή. Οι δρόμοι δεν έχουν συντηρηθεί και κυρίως δεν υπάρχει σήμανση για τον επισκέπτη. Ακόμη και τα τηλεοπτικά μέσα είναι ανύπαρκτα.

        Ευχή, αυτή η εκδήλωση να σημάνει την έναρξη συνεχούς ενδιαφέροντος για την ανάδειξη και επίλυση, με την συμμετοχή όλων των φορέων, των προβλημάτων του τόπου μας.

 

Έκθεση Φωτογραφίας στο Οροπέδιο Λασιθίου

Έκθεση Φωτογραφίας στο Οροπέδιο Λασιθίου

Το πολιτιστικό κέντρο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο Οροπέδιο Λασιθίου, φιλοξενεί τη φωτογραφική έκθεση των Μαίρη Χαιρετάκη και Πάνου Χαραλαμπίδη, με τίτλο «Οροπέδιο», η οποία αποτελεί τμήμα τής, εν εξελίξει δουλειάς των τελευταίων πέντε χρόνων.

Τα απομεινάρια των ανεμόμυλων, σύμβολα μία περασμένης εποχής, βρίσκονται διάσπαρτα στο Οροπέδιο και αναπόφευκτα το πρώτο συναίσθημα που προκαλούν, είναι λύπη και νοσταλγία, ακόμα και για τους νεότερους ή τους ξένους. Πώς μπορείς να νοσταλγήσεις κάτι που δεν έζησες; Πώς μπορείς να λυπάσαι για την απώλεια της εικόνας, που ποτέ δεν είδες; Αυτά τα συναισθήματα είναι το έναυσμα για να ξεκινήσει το ταξίδι που επιχειρούν οι δύο φωτογράφοι, αλλά σίγουρα, όχι ο τελικός προορισμός.  Το αγροτικό τοπίο, περικυκλωμένο από τα βουνά της Δίκτης είναι πάντα επιβλητικό, και ως εκ τούτου, το έργο του φωτογράφου δύσκολο.  Όμως, στο πρώτο φως της ημέρας, οι ανεμόμυλοι, η ομίχλη και τα δέντρα δημιουργούν παράξενες και αλληγορικές εικόνες. Οι δύο φωτογράφοι εκθέτουν μέρος της Α/Μ δουλειάς τους και επιχειρούν να μοιραστούν με τον θεατή το ταξίδι τους στην μυστική ζωή των πραγμάτων της ορεινής αυτής πεδιάδας.

Βράβευση Αριστούχων Μαθητών

Βράβευση Αριστούχων Μαθητών

Σας υπενθυμίζουμε ότι η βράβευση των αριστούχων μαθητών, τόσο αυτών που φοιτούν στο Τζερμιάδω, όσο και στα Γυμνάσια και Λύκεια άλλων πόλεων με καταγωγή από το Οροπέδιο, θα γίνει την Κυριακή 10 Αυγούστου 11.00 π.μ. στην αίθουσα «ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΟΡΕΑΔΗ» στο Τζερμιάδω. Καλούμε όλους τους Λασιθιώτες να δώσουν το παρόν στην σημαντική αυτή εκδήλωση για τα παιδιά μας.

Ετήσιος χορός

Ετήσιος χορός

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ  ΜΕΛΗ
Ο Ετήσιος χορός του Συλλόγου θα γίνει
Το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 μετά τις 9.00 το βράδυ
Στο Κρητικό κέντρο « Γ Α Λ Α Ζ Ι Ο»
Οδός Καυταντζόγλου 46 , Κ. Πατήσια Τηλ 210-2116624

Εφέτος ο «ΔΙΚΤΑΙΟΣ»  συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής και το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε για την ξεχωριστή αυτή χρονιά ένα ξεχωριστό Κέντρο με   ωραία αίθουσα, εκλεκτή κουζίνα και  πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Η πολύχρονη πείρα  στο χώρο της διασκέδασης των υπευθύνων του Κέντρου με την  άρτια και υψηλού επιπέδου  οργάνωση εγγυάται μια αξέχαστη βραδιά!.
Στη τιμή των 25 Ευρώ της κάθε πρόσκλησης, περιλαμβάνεται πλήρες μενού με  όλα τα ποτά και τα αναψυκτικά, όπως επίσης  και το parking σε κλειστό χώρο στάθμευσης, ιδιοκτησίας του κέντρου. Επί πλέον ο αριθμός της πρόσκλησης θα συμμετέχει στη λαχειοφόρο αγορά που θα γίνει και που ανάμεσα σε άλλα  περιλαμβάνει αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη Κρήτη, ανδρικά και γυναικεία φορέματα, τηλεόραση LCD κ.ά. Για όσους θέλουν να συμμετέχουν με  περισσότερους αριθμούς στη κλήρωση θα μπορούν  να προμηθευτούν επιπρόσθετους λαχνούς προς 2 Ευρώ τον καθένα.
Πάνω από όλα όμως αυτό που πιστεύομε ότι θα κάνει ξεχωριστή τη βραδιά είναι η ζεστή ατμόσφαιρα που  δημιουργούμε οι Λασιθιώτες με τις νοσταλγικές μνήμες του μοναδικού τόπου μας - πούχει τις χάρες του κόσμου όλου - και τα αγνά, ανεπιτήδευτα και ζεστά αισθήματα  που μας εμφύσησαν οι πρόγονοι μας με την απίστευτη αντοχή και την ακατάβλητη θέληση.
Σας περιμένομε λοιπόν όλους με τους συγγενείς και τους φίλους σας, με χαμόγελο και  αισιοδοξία,  κόντρα στη κατήφεια και τη θλίψη των ημερών, που δεν ταιριάζει στους Λασθιώτες!.
 
Με φιλικούς χαιρετισμούς
 
Γ ι α  Τ ο  Δ ι ο ι κ η τ ι κ ό   Σ υ μ β ο ύ λ ι ο.
 
               Ο Πρόεδρος                                       Ο Γεν. Γραμματέας
      Αντώνιος Τζομπανάκης                               Εμμανουήλ Βελεγράκης
            Τηλ: 6947199666       

Πρακτικο του Δ.Σ.5.10.2011

Πρακτικο του Δ.Σ.5.10.2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΣΙΘΙΩΤΩΝ «ΔΙΚΤΑΙΟΣ»

      ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ 39

      10437 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ-FAX 210 5247136

 

 

 Πρακτικό 6 / 05-10-2011

 

 

Στα γραφεία του Συλλόγου συνήλθε σε πλήρη απαρτία το Δ.Σ, του Συλλόγου  σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011  με  θέμα ημερησίας διάταξης  συζήτηση και  λήψη αποφάσεων για τα τρέχοντα ζητήματα  του Συλλόγου.

Πρώτο και κύριο θέμα  ήταν η προετοιμασία των προτάσεων του Δ.Σ. για τη προγραμματισμένη  στις 13 Νοεμβρίου Έκτακτη Γενική Καταστατική Συνέλευση. Από τη συζήτηση που διεξήχθη οι προτεινόμενες αλλαγές του καταστατικού έχουν ως ακολούθως:

1)      Άρθρο 13 παρ. 1 : « Το Σωματείον διοικείται υπό 15/μελούς Διοικητικού Συμβουλίου…» προτεινόμενη αλλαγη «Το Σωματείο διοικείται από 7/μελές Διοικητικό Συμβούλιο..»

2)      Άρθρο 14 παρ. 1 «το Συμβούλιον συνέρχεται υποχρεωτικώς κατά μήνα…» προτεινόμενη αλλαγή « το Συμβούλιο συνέρχεται υποχρεωτικά ανά τρίμηνο είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε με τηλεσυμμετοχή - ευθύνη του Προέδρου - ευρίσκεται δε σε απαρτία όταν συμμετέχουν τουλάχιστον 4 μέλη….»

3)      Άρθρο 20 : Αναφέρεται στη συγκρότηση Εκτελεστικής Επιτροπής : Προτείνεται η πλήρης κατάργηση του άρθρου.

4)      Άρθρο 23 παρ. 3 : Ο αριθμός των  μελών για τη  συγκρότηση του 7/μελους Δ.Σ. προτείνεται να είναι:  Ένα μέλος από τον Άγιο Γεώργιο, ένα από το Τζερμιάδω, ένα από το Ψυχρό και τα υπόλοιπα τέσσερα ανά ένα από τα πρώτα τέσσερα  κατά σειρά πλειοψηφίσαντα λοιπά χωριά.    

Δεύτερο θέμα αφορούσε προτάσεις για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου για το 2012 και κυρίως αυτές του πρώτου εξαμήνου. Από τη συζήτηση που ακολούθησε έγινε κατά πλειοψηφία δεκτή η πρόταση να γίνει ο καθιερωμένος χορός στις αρχές Φεβρουαρίου και συγχρόνως η κοπή της πίτας, ενώ  για τη 50η επέτειο του Συλλόγου να γίνει πανηγυρική εκδήλωση στις αρχές Μαϊου στην Κρητική Εστία ή σε άλλη αίθουσα αντάξια της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης.  

Τέλος αποφασίστηκε η ανάληψη ποσού δύο χιλιάδων Ευρώ (Ε2000,00), για τα τρέχοντα έξοδα του Συλλόγου(έκδοση και τέλη ταχυδρόμησης των δύο τευχών του περιοδικού, αγορά και τοποθέτηση κλιματιστικού 12.000 ΒΤU, κοινόχρηστα, ΟΤΕ κ.ά) , από τον υπ΄αριθ. 165 04 003041 29 λογαριασμό  της  Αγροτικής Τραπέζης και εξουσιοδοτήθηκε ο Ταμίας κ. Εμμανουήλ Φουκαράκης να προβεί στην ανάληψη του ως άνω ποσού.

Μετά γενομένη συζήτηση επί όλων των ανωτέρω υπήρξε πλήρης συμφωνία μετά το τέλος δε της συνεδρίασης  συντάχτηκε  το παρόν πρακτικό  και υπογράφεται ως ακολούθως

 

 

 

        Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γεν. Γραμματέας

Καταστατική Γενική Συνέλευση

Καταστατική Γενική Συνέλευση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ «ΔΙΚΤΑΙΟΥ»

Οι κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία συλλόγων και σωματείων πρέπει από καιρό σε καιρό να αναπροσαρμόζονται για να ανταποκρίνονται στα εκάστοτε νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις των καιρών.
Είναι σε όλους γνωστό ότι οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τόσο όσον αφορά τη πληθυσμιακή κατάσταση των χωριών στο Οροπέδιο, όσο και τη συμμετοχή των μελών της Λασιθιώτικης κοινότητας των Αθηνών στη διοίκηση  του Συλλόγου, δημιουργούν πολλά προβλήματα και δυσκολίες στη εκάστοτε εκλογή των μελών του Δ.Σ. Έτσι πολλές φορές παρατηρείται απροθυμία υποψηφιοτήτων για την εκπροσώπηση όλων των χωριών όπως αυτά αναφέρονται στο ισχύον καταστατικό και που αφορά τις συνθήκες της δεκαετίας του 70 με αποτέλεσμα «την εξάσκηση πίεσης» για την συμμετοχή στο Δ.Σ. και την μ αυτό τον τρόπο τυπική εκπλήρωση «του γράμματος του νόμου», που βέβαια έχει σαν συνέπεια  την υποτονική και ατελέσφορη λειτουργία του.  Επί πολλά χρόνια σε πολλές συνελεύσεις έχουν υποβληθεί προτάσεις για αναθεώρηση ορισμένων άρθρων του καταστατικού για την καλύτερη λειτουργία του Συλλόγου, κυρίως ως προς τη σύνθεση και τη λειτουργία του και νομίζομε ότι ήλθε «το πλήρωμα του χρόνου» για την πραγματοποίηση της.
Για τον σκοπό αυτό το Δ.Σ. συγκαλεί Έκτακτη  Καταστατική  Γενική Συνέλευση  την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2011 στις 11.00 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίου Κων/νου 39) και επί μη απαρτίας την επομένη Κυριακή 13 Νοεμβρίου την ίδια ώρα  .
Κατωτέρω  αναφέρονται τα άρθρα επί των οποίων προτείνονται τροποποιήσεις για την ενημέρωση των μελών και την έγκαιρη υποβολή αντιπροτάσεων όπως επίσης και τη παρότρυνση για συμμετοχή στη Συνέλευση αυτή.
 
Α) Άρθρο 13ον. Παρ.1 : «Το Σωματείον διοικείται υπό 15μελους Διοικητικού Συμβουλίου….» προτείνομε να γίνει : «Το σωματείον διοικείται  υπό 7μελους διοικητικού Συμβουλίου…. »
                          Παρ.3 : Διαγράφεται η τελευταία πρόταση : «Τα προαναφερθέντα μέλη αποτελούν την εκτελεστικήν επιτροπήν του Δ.Σ. περί ης το άρθρον 20».
                          Παρ.6  : «Εν περιπτώσει μακράς απουσίας, αναχωρήσεως ή παραιτήσεως ενός και μέχρι πέντε μελών του Δ.Σ. ….» να γίνει « …………… ενός και μέχρι  τριών μελών……»
                          Παρ 7 : «…. πλειόνων των πέντε μελών ….» να γίνει « ... πλειόνων των τριών μελών …».       
Β) Άρθρο 14ον Παρ 1 : «Το Συμβούλιον συνέρχεται …. υποχρεωτικώς κατά μήνα… » προτείνομε να γίνει : «Το Συμβούλιον  συνέρχεται υποχρεωτικώς ανά τρίμηνον είτε δι αυτοπροσώπου παρουσίας των μελών είτε δια τηλεδιασκέψεως την ευθύνη για την τήρηση της οποίας θα έχει ο Πρόεδρος, ευρίσκεται δε εν απαρτία όταν συμμετέχουν τουλάχιστον  τέσσερα(4) εκ των μελών ….. », ενώ κατά τα λοιπά το άρθρο  παραμένει ως έχει.
Γ) Άρθρο 20ον : Το άρθρο αυτό που αναφέρεται στην συγκρότηση Εκτελεστικής Επιτροπής προτείνομε να καταργηθεί εξ ολοκλήρου, δεδομένου ότι η σκοπιμότητα του για πιο ευέλικτο ολιγομελές σχήμα δεν έχει πλέον θέση, αφού με το νέο ολιγομελές σχήμα είναι   εύκολο  να επιτευχθεί  απαρτία.
Δ) Αρθρο 23ον Παρ 3 « Διά την συγκρότησιν του Δ.Σ. εκλέγονται δύο(2) τακτικοί σύμβουλοι εκ των καταγομένων εξ εκάστης των Κοινοτήτων : Τζερμιάδων, Αγίου Γεωργίου και Ψυχρού και εις (1) εκ των καταγομένων εξ εκάστης των λοιπών Κοινοτήτων της Επαρχίας ήτοι : Λαγού, Μαρμακέτω, Μέσα Λασιθίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αβρακόντε, Καμινακίου, Πλάτης, Κάτω Μετοχίου και Ποτάμων. Η διατύπωση για τη σύνθεση του νέου επταμελούς Δ.Σ. προτείνομε  να είναι η ακόλουθη : « Διά την συγκρότησιν του Δ.Σ. εκλέγονται εις (1) εξ εκάστου των χωρίων Τζερμιάδων , Αγίου Γεωργίου και Ψυχρού  οι δε λοιποί τέσσερις (4)  θα εκλέγονται εις(1) εξ εκάστου των  4(τεσσάρων) πρώτων υπολοίπων χωρίων. Οι πρώτοι  των υπολοίπων χωρίων θα αποτελούν τα αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ..
                         Παρ 4,5,6,7,8 όπου αναφέρεται η λέξη Κοινότητα θα αντικατασταθεί με την λέξη χωρίον.
Ε) Άρθρο 26ον   Αναφέρεται στη δημιουργία παραρτημάτων σε άλλες πόλεις. Προτείνεται η κατάργηση του.
Το ανωτέρω προτεινόμενο σχήμα   αποτελεί απλώς ένα υπόδειγμα το οποίο φυσικά επιδέχεται τροποποιήσεις και εναλλακτικές  προτάσεις , εναπόκειται δε στη Γενική Συνέλευση η τελική απόφαση για τη συγκρότηση και τη διατύπωση του.
Τελειώνοντας κάνομε έκκληση σε όλα τα μέλη να προβληματιστούν σοβαρά για τα ανωτέρω και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους αποδεικνύοντας μ αυτό τον τρόπο και έμπρακτα ότι ενδιαφέρονται  για την αναζωογόνηση και την εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου.
                      
                                         ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Σύντομη Ιστορία του Οροπεδίου

Σύντομη Ιστορία του Οροπεδίου

Α. Ιστορικά στοιχεία της διοικητικής  περιφέρειας του Οροπεδίου Λασιθίου
Το Οροπέδιο Λασιθίου από τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας αποτελούσε ανεξάρτητη τούρμα (περιοχή), μαζί δε με τις τούρμες του Μεραμπέλλου, της Ιεράπετρας και της Σητείας αποτέλεσμα την Εξαρχία (Σεξτέριο) των Αγίων Αποστόλων. Αργότερα, μετά την περίοδο της ερήμωσης της περιοχής (1293-1463), το Οροπέδιο το οποίο είχε ήδη περιέλθει στην ιδιοκτησία του Ενετικού Δημοσίου, υπήχθη διοικητικά απ' ευθείας στον Δούκα της Κρήτης. Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε όλη την υπόλοιπη Ενετική περίοδο. Τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας το Οροπέδιο όπως και οι υπόλοιπες Επαρχίες του σημερινού νομού Λασιθίου, υπάγονταν διοικητικά στον Πασά του Μεγάλου Κάστρου. Αργότερα όμως, όταν συστάθηκε το 1867 η Διοίκηση (Νομός) Λασιθίου, το Οροπέδιο απετέλεσε τμήμα της Διοίκησης αυτής, στην οποία μάλιστα έδωσε και το όνομά του.
Β. Κετεχουντάδες και Σύμβουλοι του Οροπεδίου
Ο θεσμός του "προέδρου" της επαρχίας ή Κετχουντά", όπως αλλιώς λεγότανε, καθιερώθηκε από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας και διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα. Ο Κετχουντάς εκλεγόταν από τους κατοίκους μιας περιοχής, τους οποίους αντιπροσώπευε στις Τουρκικές Αρχές, μεταξύ δε των καθηκόντων του ήταν και η ευθύνη είσπραξης του κεφαλικού φόρου. Από τα έγγραφα του Τουρκικού Αρχείου Ηρακλείου που έχει μεταφράσει ο αείμνηστος Ν. Σταυρινίδης, γνωρίζουμε το όνομα κάποιων Κετχουντάδων του Οροπεδίου. Εικοσιδύο χρόνια μετά την κατάληψη του Οροπεδίου από τους Τούρκους (1649) δηλ. το έτος 1671 και αργότερα το έτος 1686 Κετχουντάς της Επαρχίας Λασιθίου ήταν ο Πέρης ή Πέρος (Πέτρος) υιός Μιχάηλ (3α3β). Αργότεα το 1692 και το 1696 αναφέρεται σαν Κετχουντάς ο παπα Στεφανής από το χωριό Λαγού (3γ). Κατά την περίοδος της Αιγυπτοκρατίας (δεκαετία του 1830) το Οροπέδιο υπαγότανε στο Διοικητικό Συμβούλιο (Σούρα) του Μεγάλου Κάστρου, όπου αντιπροσωπευόνταν από ένα Σύμβουλο Χριστιανό, επειδή στο Λασίθι δεν κατοικούσαν μόνιμα Τούρκοι. Σύμβουλος του Οροπεδίου το 1834 αναφέρεται ο Καπετάν Ζαχάρης ή Ζαχαράκης, γυιός του παπά Μιχάλη (4).
Γ. Δημιουργία των Δήμων.
Οι πρώτοι Δήμοι δημιουργήθηκαν το έτος 1867 στις πρωτεύουσες των 5 Διοικήσεων (Νομών) της Κρήτης και λίγα χρόνια αργότερα, το έτος 1879, δημιουργήθηκαν οι υπόλοιποι Δήμοι της υπαίθρου, όταν πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση της Διοικητικής μεταρρύθμισης. Ετσι αρχές του 1880 λειτουργούσαν στην Κρήτη συνολικά 88 Δήμοι, από τους οποίους δυο στην Επαρχία Λασιθίου: α) Ο Δήμος Τζερμιάδω που περιελάμβανε τα χωριά Πινακιανώ, Λαγού, Τζερμιάδω, Μαρμακέτω, Φαρσάρω, Μέσα και Εξω Ποτάμοι, Μέσα Λασίθι, Μέσα Λασιθάκι, Αγιος Κωνσταντίνος, Μονή Κρουσταλλένιας και είχε έδρα το Τζερμιάδω και β) Ο Δήμος Ψυχρού που αποτελέσθηκε από τα χωριά Αγ. Γεώργιος, Κουδουμαλιά, Αβρακόντε, Καμινάκι, που αποτελέσθηκε από τα χωριά Αγ. Γεώργιος, Κουδουμαλιά, Αβρακόντε, Καμινάκι, Μαγουλά, Ψυχρό, Πλάτη, Γερωντομουρί (σήμερα Αγιος Χαράλαμπος), Κάτω Μετόχι, Μονή Βιδιανής, με έδρα το Ψυχρό. Οι δημοτικές εκλογές γίνονταν με καθολική ψηφοφορία χριστιανών και Μουσουλμάνων. Σχετικά με τον τρόπο που διεξάγονταν και το κλίμα που επικρατούσε ο τοπικός τύπος μας δίδει αρκετές πληροφορίες. Παραδείγματος χάριν οι δημοτικές εκλογές του 1882 διήρκεσαν τρεις μέρες από την Παρασκευή έως και την Κυριακή (5α), το κλίμα δε που επικράτησε στις εκλογές του 1885, στην περιοχή μας μάλιστα δίδεται με γλαφυρότητα. "Απασαι αι ως ανωτέρω εκλογαί (σ.σ. δηλ. των επαρχιών Μεραμβέλλου και Λασιθίου) πλην των της Νεαπόλεως, Σπιναλόγκας και Τζερμιάδου, διεξαχθεισών λίαν ησύχως, ενεργήθησαν παταγωδώς και δια διαπληκτισμών και ξυλοκοπημάτων πλην ουδέν απευκταίον συνέβη χάρις εις την δραστηρίαν ενέργειαν της εξουσίας ήτις δεν έλειψεν από του να ενεργήσει και εν τη περιπτώσει ταύτη το εαυτής καθήκον και προλάβει επαιμένους αληθώς φόνους συνεπεία των κομμάτων, άτινα μανιωδώς και λυσσαλέως πλέον καταφέρονται αλλήλων, προσπαθούντα δια παντός μέσου να προσελκύσωσι εκάτερον εαυτώ πλειοτέρους εκλογείς" (5β). Ο θεσμός των Δήμων διατηρήθηκε και επί Κρητικής Πολιτείας (1899-1913) με τη διαφορά ότι σύμφωνα με το Δημοτικό Νόμο του 1901 οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι διορίζονταν από τον Πρίγκηπα (6α). Μετά την Ενωση της Κρήτης και την επέκταση στο νησί των ισχυόντων στην υπόλοιπη χώρα, οι Δήμοι καταργήθηκαν. Δ. Διατελέσαντες Δήμαρχοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, στους δυο Δήμους της επαρχίας Λασιθίου το Δημαρχιακό αξίωμα κατείχαν, στις αντίστοιχες χρονολογίες οι παρακάτω αναφερόμενοι: Δήμος Τζερμιάδω: Κωνστ. Γραμματικάκης (5α), 1885 Κων. Γραμματικάκης:(7), 1886 Κων. Γραμματικάκης:1891 Στεφ. Γρυμάνης (8β), 1892 Δημ. Μιχελάκης (9), 1894 Δημ. Μιχελάκης: 1895 Δημ. Μιχελάκης: 1901 Εμμ. Ζ. Παπαδάκης (6γ), 1905 Δήμος Ψυχρού: Γεώργ., Ταμιωλάκης (7), 1886 Εμμαν., Παπαδάκης (8α), 1891 Εμμαν. Παπαδάκης (8β), 1892 Εμμαν. Παπαδάκης (9), 1894 Εμμαν. Παπαδάκης, 1895 Γεώργ. Σκυβαλάκης (6β), 1901 Κων. Δολαψάκης (6η), 1905 Σημείωση: Σαν Δήμαρχος Τζερμιάδω αναφέρεται ότι ο Παύλος Πλατάκης από το Τζερμιάδω, που διαδέχθηκε στη Δημαρχία τον Δ.Μιχελάκη, Δυστυχώς όμως δεν μπόρεσα να βρω άλλη πληροφορία σχετική με το άτομο αυτό.
Ε. Βιογραφικά στοιχεία των παλιών Δημάρχων
1. Κων. Γραμματικάκης (10) Ο Κων. Ν. Γραμματικάκης υπήρξε πιθανότητα ο πρώτος Δήμαρχος του "πόδε Δήμου Τζερμιάδω". Γεννήθηκε στο Τζερμιάδω το έτος 1861 και απεβίωσε το 1914. Ο πατέρας του Νικόλαος διετέλεσε Διοικητής της Επαρχίας Λασιθίου. Και ο ίδιος όμως ασχολήθηκε με τα κοινά και εκλέχθηκε παμψηφεί Δήμαρχος Τζερμιάδω. Αργότερα υπέβαλε υποψηφιότητα βουλευτού, οι αντίπαλοί του όμως για να ματαιώσουν την εκλογή του τον συκοφάντησαν ότι διέπραξε κάποια ληστεία και για τον λόγο αυτό φυλακίστηκε μέχρι το τέλος των εκλογών, τις οποίες όπως ήταν επόμενο έχασε. Μετά την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα διετέλεσε φρούραρχος Λασιθίου, αργότερα δε διετέλεσε Δημόσιος κατήγορος και Γραμματέας του Ειρηνοδικείου Τζερμιάδω. Από την μητέρα του καταγότανε από την οικογένεια των Τζερμιάδων και Ροστέλιδων (ήταν ανεψιός του Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Γερμανού Τζερμιά) και με τον γάμο του συγγένεψε με την μεγάλη οικογένεια των Βορεάδηδων. Είχε τρεις γυιούς που διέπρεψαν ο καθένας στον τομέα του. Ενας απ' αυτούς ήταν ο Αριστοτέλης διακεκριμένους δημοσιογράφος, ιδρυτής - διευθυντής της εφημερίδας "Μεσόγειος" Ηρακλείου. Ο παλιός Δήμαρχος είναι παππούς του σημερινού διευθυντού της "Μεσογείου" κ. Κ. Γραμματικάκη, το όνομα του οποίου φέρει και του τέως Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργου Γραμματικάκη. 2. Γεώργιος Ταμιωλάκης (!!) Ο Γεώργιος Ταμιωλάκης υπήρξε ο πρώτος Δήμαρχος του "πέρα Δήμου" Ψυχρού, σε κάποια έγγραφα δε φέρεται εσφαλμένα ως Κων/νος. Ο Γ. Ταμιωλάκης γεννήθηκε στο χωριό Αβρακόντε Λασιθίου και ήταν γυιός του παπα Χατζή. Διετέλεσε αρκετά χρόνια Δήμαρχος Ψυχρού. Πάντως το έτος 1892 αναφέρεται ως τέως Δήμαρχος (8γ) Ψυχρού. Αργότερα προσεβλήθη από λέπρα (όπως παλαιότερα και ο πατέρας του) και κατέφυγε στα Αγριανά, όπου και διέμενε. (Στην περιοχή αυτή διατηρείται ακόμα το τοπωνύμιο "του λουβιάρη το Μετόχι"). Συνελήφθη όμως από την Αστυνομία και οδηγήθηκε στην Σπιναλόγκα, όπου και απεβίωσε γύρω στα 1918. 3. Εμμανουήλ Μ. Παπαδάκης (12) Ο Εμμαν. Μιχ. Παπαδάκης γεννήθηκε στην Κουδουμαλιά γύρω στα 1830. Καταγόταν από οικογένεια κληρικών, εξ ου και το επώνυμο Παπαδάκης. Ο Παπούς του, παπά Γιάννης, καταγόταν από κάποιο άλλο χωριό του Οροπεδίου, ήρθε όμως και εγκαταστάθηκε στην Κουδουμαλιά. Κατά τη διάρκεια κάποιας θανατηφόρας επιδημίας, που όπως πίστευαν τότε μεταδίδονταν από τα κατοικίδια ζώα, ο παπά Γιάννης για να προστατέψει την οικογένειά του θανάτωσε όλα τα κατοικίδια ζώα, εκτός από το μουλάρι και το "ζευγάρι" του. Το βράδυ όμως της Μεγάλης Πέμπτης και ενώ βρισκότανε στο μέσο της Ακολουθίας των Αγίων Παθών, η κατάσταση της υγείας του που ήδη δεν ήταν καλή επιδεινώθηκε, διέκοψε την ακολουθία και λίγο αργότερα πέθανε. Σύντομα στο θάνατο τον ακολούθησε η παπαδιά καθώς και 8 από τα 10 παιδιά του. Δυο αγόρια που επέζησαν (ο Μιχάλης και ο Μανόλης) τα πήραν συγγενείς τους και τα ανάθρεψαν στο Ψυχρό. Αργότερα επέστρεψαν στην Κουδουμαλιά όπου ο Μιχάλης, ο πατέρας του Δημάρχου, έγινε παπάς. Ο Εμμαν. Παπαδάκης παντρεύτηκε την κόρη του παπά Μιχάλη Βλάχου από το Ψυχρό με την οποία απέκτησε 7 παιδιά. Παρά τις λίγες γραμματικές γνώσεις που είχε υπήρξε ένας επιτυχημένος Δήμαρχος και ένας προοδευτικός γεωργός. Πρώτος έφερε στο Οροπέδιο το μαγγανοπήγαδο, γνωστό με το αιγυπτιακό του όνομα "σακιέ" και το εγκατέστησε σε ένα πηγάδι με "καμάρες" στο περιβόλιο του. Σ' αυτό για πρώτη φορά στο Λασίθι καλλιεργήθηκαν ντομάτες και άλλα περίεργα για την εποχή εκείνη κηπευτικά.
Μέρος B΄
Για να διοικεί σωστά το Δήμο διέθετε ένα άτυπο συμβουλευτικό σώμα που το αποτελούσαν οι "Τρεις Χατζήδες" του Αγίου Γεωργίου (Χατζη Πλεύρης, Χατζη Κλεισαρχάκης και Χατζη Γρηγόρης) ενώ μόνιμος δημοτικός ταμίας ήταν ο έμπιστος συγγενείς του Ιωάννης Σακελλάρης από το Ψυχρό. Στη θέση του Γραμματέα του Δήμου χρησιμοποιούσε εναλλάξ τον Γεώργ. Εμμ. Χαλκιαδάκη από το Ψυχρό και τον Στιβακτάκη από τον Αγ. Γεώργιο (13). Ο Παπαδάκης εκτιμάτο ιδιαίτερα από τους δημότες του (στις γιορτές δεχότανε πολλά δώρα, τόσα που βάζανε τις μηζύθρες στις σκάφες), αλλά και από τις τοπικές αρχές. Χαρακτηριστικό της εκτίμησης της οποίας έχαιρε είναι και το γεγονός ότι σε κάποια εκλογή στην οποία είχε αντίπαλο τον Αντώνιο Γαλανάκη, τελειόφοιτο του Γυμνασίου και δάσκαλο την εποχή εκείνη στο Ψυχρό, γόνο της μεγάλης οικογένειας των Γαλανάκηδων, πήρε την εκλογή με μεγάλη άνεση. Τόσο μεγάλη ήτο η απογοήτευση του Γαλανάκη από την ήττα του ώστε έφυγε από το Ψυχρό και εγκαταστάθηκε στο Καστέλλι, όπου σύντομα αναδείχτηκε σε σημαντικό τοπικό παράγοντα. Ο Εμμ. Παπαδάκης απεβίωσε το 1916 στην Κουδουμαλιά και η κηδεία του έγινε με στρατιωτικές τιμές. 4. Στέφανος Γρυμάνης 5. Δημήτριος Ι. Μιχελάκης (17) Γεννήθηκε στο Τζερμιάδω το έτος 1855, είχε αρκετές γραμματικές γνώσεις για την εποχή του και ασχολείτο με την γεωργία. Πολύ καλός ψάλτης γνώριζε από στήθους πολλά εκκλησιαστικά κείμενα. Απέκτησε 6 παιδιά και ο πρωτότοκος γυιός του Ιωάννης έγνε κληρικός. Απεβίωσε το 1926 σε ηλικία 72 ετών. Στη Δημαρχία τον διαδέχθηκε ο Παύλος Πλατάκης. Στον Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Μεσοκαμπίτη έχει αφιερώσει ένα πολυέλαιο. 6. Γεώργιος Σκυβαλάκης Γεννήθηκε στο Καμινάκι, διετέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα Γραμματέας της Νομαρχίας Λασιθίου (8δ) και υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Οροπεδίου των αρχών του αιώνα μας. 7. Εμμαν. Ζαχ. Παπαδάκης (14) Γεννήθηκε στο Τζερμιάδω το έτος 1866. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της γενέτειράς του και στη συνέχεια στο Σχολαρχείο Νεαπόλεως. Μετά την αποφοίτησή του απ' εκεί διορίστηκε δικολάβος στο Ειρηνοδικείο Τζερμιάδω και αργότερα το 1923, Συμβολαιογράφος Λασιθίου. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1940 και σ' αυτήν τον διαδέχτηκε ο γυιός του Γεώργιος, που όπως είναι γνωστό δολοφονήθηκε από τη συμμορία των Σουμπεραίων, όταν εισέβαλαν στο Οροπέδιο στις 5 Νοεμβρίου 1943. Πικραμένος από το χαμό του γυιού του, πέθανε στο Τζερμιάδω το 1951 σε ηλικία 85 ετών. Εχοντας έντονα ανεπτυγμένο το πατριωτικό αίσθημα, εκτός από τη γενικότερη ανάμιξη του στα κοινά, έλαβε ενεργό μέρος στην Επανάσταση του 1897, πρωτοστάτησε δε στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Τζερμιάδω στις 29/1/1897 στη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα (15). Ο Εμμ.Ζ Παπαδάκης ήταν γνωστός στο Οροπέδιο με το παρώνυμο "Καρνόλης" που σημαίνει στα Ενετικά "χαϊδεμένος". Ο πατέρας του Δημάρχου Ζαχαρίας είχε νυμφευθεί την Χρυσή, κόρη του παπά Χατζή από τον Αβρακόντε και αδελφή του Γεωργίου Ταμιωλάκη, πρώτου Δημάρχου Ψυχρού, είχε δε διατελέσει Πληρεξούσιος της Επαρχίας Λασιθίου στη Συνέλευση των Κρητών του έτους 1886. 8. Κωνσταντίνος Δ. Δολαψάκης (16) Γεννήθηκε στο χωριό Μαγουλά το έτος 1865 και έμαθε τα πρώτα γράμματα στο Παπαδάκειο Σχολείο Ψυχρού. Ελαβε μέρος στις τελευταίες Κρητικές Επαναστάσεις του 1889 και 1897-98, αργότερα δε του επενεμήθη ο τιμητικός τίτλος του χιλιάρχου. Το έτος 1905 διορίστηκε Δήμαρχος στο Δήμο Ψυχρού τον οποίο διοίκησε με σύνεση και αποτελεσματικότητα. Αργότερα, το 1910 εκλέχτηκε βουλευτής στην Κρητική Βουλή και επελέγη μέλος της ομάδας συναδέλφων του που θα λάβαιναν μέρος στις εργασίες του Εθνικού Κοινοβουλίου. Οταν μετά από αρκετές περιπέτειες η ομάδα αυτή έγινε επιτέλεους δεκτή στο Κοινοβούλιο (1/10/1912) ο λεβέντης Λασιθώτης, βρακοφόρος βουλευτής μπήκε πρώτος στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου και προκάλεσε ρίγη Εθνικής συγκινήσεως και ενθουσιασμού σε όλους. Ο Κ. Δολαψάκης υπηρέτησε αγρονόμος για μια τετραετία (1918-1922) και διακρίθηκε για την ορθή και δίκαη κρίση του. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, και σε προχωρημένη ηλικία έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και τιμήθηκε με ειδικό δίπλωμα από τον επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων της Μεσογείου στρατάρχη ALEXANDER. Aπεβίωσε το έτος 1957 στο χωριό Καραβάδω όπου και ετάφη.
Για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία του παρόντος δημοσιεύματος ανέτρεξα σε διάφορες πηγές που αναφέρονται στη βιβλιογραφία και απευθύνθηκα σε απογόνους των παλιών Δημάρχων, σε ηλικιωμένους Οροπεδιώτες, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους κ.λ.π. Η συγκομιδή της προσπάθειας αυτής είναι σχετικά ανεπαρκής. Παρά ταύτα θεώρησα χρήσιμη την δημοσίευση του παρόντος, αφενός μεν για τα στοιχεία της τοπικής ιστορίας που περιέχει, αφετέρου δε γιατί ίσως αποτελέσει αφορμή για πληρέστερη μελέτη του θέματος. Πριν τελειώσω δυο λέξεις για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Οροπεδίου. Τα Σωματεία αυτά με τις εκδηλώσεις που οργανώνουν πιστεύω πως προσφέρουν αξιόλογο έργο στον τόπο. Εκτός όμως από τις εκδηλώσεις αυτές θα πρέπει, όπως το κάνουν ήδη μερικά απ' αυτά, και όχι βέβαια τα μεγαλύτερα να ασχοληθούν και με μια άλλη πτυχή του πολιτισμού, δηλ. την συγκέντρωση στοιχείων και ιστορικού λαογραφικού, τοπωνυμίου και λοιπού υλικού που αποτελούν την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Ετσι νομίζω θα εκπληρώνουν καλύτερα τον προορισμό τους. Ιανουάριος 1998 Ι.Μ. Καραβαλάκης
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Θεοχάρη Δετοράκη. Ιστορία της Κρήτης, Αθήνα, 1986 σελ. 374 2. Νικ. Σταυράκη. Στατιστική της Κρήτης, Χανιά, 1890, σελ. 165. 3. Νικ. Σταυρινίδη. Μεταφράσεις Τουρκικών Ιστορικών εγγράφων αφορόντων στην ιστορία της Κρήτης. Τόμοι Α-Ε Ηράκλειο 1975-1985 α) Τομ. Β σελ. 297 αριθ. μεταφρ. 924 β) τομ. Β σελ. 404 αριθ. μεταφρ. 1077 γ) τομ. Γ σελ. 198 αριθ. μεταφρ. 1445 4. Μενελάου Παρλαμά. Ανάλεκτα, Ηράκλειο 1988. Το Ημερολόγιο του Κ. Κοζύρη από την Κριτσά σελ. 160). 5. Εφημερίδα "Μίνως" Ηράκλειο Κρήτης. α) Φύλλο 4 Σεπτ. 1882. Αναδημοσίευση στην Εφημ. "Ο Πολίτης" Νεάπολη, φύλλο 6, Σεπτ. 1994 β) Φύλλο 14 Σεπτ. 1885 Αναδημοσίευμα στην Εφημ. "Ο Πολίτης" Νεάπολη φύλλο 16, Σεπτ. 1997 6. Επίσημος Εφημερίς της Κρητικής Πολιτείας (ΕΕΚΠ) α) Τεύχος Α. αριθ. φυλ. 58/21-8-1901 (Νόμος Δημοτικός) β) Τευχ. Β. αριθ. φυλ. 69/18-12-1901 γ) Τευχ. Β αριθ. φυλ. 52/17-9-1905 (Διατ. 190/16-9-1905). 7. Εφημερίς της Γενικής Διοικήσεως Κρήτης "Κρήτη" Αριθ. Φυλ. 805, 15 Ιουλίου 1886 8. Αρχείο του Καμπανείου Ιδρύματος, Αθήνα (αδημοσίευτο) α) Εγγραφο υπ' αρ. 1 Φακελ. 21 (1891) β) Εγγραφο υπ' αρ. 3 Φακελ. 22 (1892) γ) Εγγραφο υπ' αρ. 5 Φακελ. 22 (1892) δ) Η υπ' αριθ. πρωτ. 7491/23-10-1914 αναφορά Γ. Σκυβαλάκη 9. Εφημερίς "Ηράκλειο" Ηράκλειο Το Καμπάνειον Πολυτεχνείο. Αριθ. Φυλ. 27 έτος 1894. 10. Εφημερίς "Νέα Εφημερίς" Ηράκλειο, Αριθ. Φυλ. 199/1-3-1914, Νεκρολογία Κ.Ν.Γ. Γραμματικάκη. 11. Πληροφορίες της εγγονής του Γαρεφαλιάς συζ. Γ. Φουκαράκη κατοίκου Αγριανών Πεδιάδος 12. Πληροφορίες του εγγγονού του Ιωάννου Παπαδάκη, κατοίκου Κουδουμαλιάς 13. Αλεξάνδρου Σακελλάρη. Ο παληός Δήμαρχος και οι τρεις Χατζήδες του Αγ. Γεωργίου Εφημ. "Δίκτη" Αθήνα Αριθ. Φυλ. 16/1976. 14. Πληροφορίες του εγγονού του Εμμ. Παπαδάκη, ταξιάρχου ε.α. κατοίκου Αθηνών. 15. Μανόλη Παπαδάκη, Αγνωστες σελίδες της Λασιθιώτικης Ιστορίας. Εφημ. "Δίκτη" Αθήνα, Αριθ. Φυλ. 193/1994. 16. Ιωάννου Αλεξάκη. Κωστής Δ. Δολαψάκης Εφημ. "Ανατολή" Αγ. Νικόλαος Οκτώβριος 1957